Rødt sedertre (red cedar) har blitt en stadig mer vanlig tresort i Norge og brukes både på terrasser og til kledning.

Få de lekreste kledninger eller innvendige paneler i sedertre. Originalproduktene benyttes til fasadeprofiler, terrassebord og takkledning.

Etter montering behøver du aldri å gjøre noe mer med sedertre, siden det er naturlig motstandsdyktig mot råte og sopp. sedertre kan bare stå og stå og stå…

Dets lave densitet har dessuten bedre varmeisolerende egenskaper. Med sin lave vekt, gode bearbeidelseegenskaper og formstabilitet ved fuktighetssvingninger, er sedertre  en av de tre arter som foretrekkes til bruk for alle formål der man vil oppnå et vakkert ytre samt motstandsdyktighet mot vær og vind samt svært motstandsdyktig mot råte og sopp.

Sedertreet vært nordamerikanske indianeres foretrukne treslag gjennom årtusener, og de kalte treet «the giant arbor-vitae » – « Tree of life “. Indianerne brukte treet i dagliglivet i form av skåler, spiseredskaper, kanoer og hus. Barken ble benyttet til kurvfletting og kledningmateriale. Treslaget heter Western Red Cedar, og har den fremragende egenskap at det inneholder «thujapliciner». Det er råte- og soppforebyggende stoffer som gjør at treet kan brukes ubehandlet og kan oppnå en levetid på over 50 år.

Stammenes store dimensjoner gjør at man kan få nesten kvistfrie bord av høy kvalitet. Hardheten kan sammenlignes med gran og furu, men vekten er lavere. Man må derfor benytte riktig verktøy når treet bearbeides. Ved montering av utvendig kledning skal spiker og skruer i rustfritt stål benyttes.

Ved å benytte Western Red Cedar i stedet for trykkimpregnert tre, kan man dermed redusere miljøbelastningen. Det ubehandlede sedertreet skifter farge med alderen. Den varme, rødlige bruntonen blir til en distingvert, elegant sølvgrå – en egenskap som er av like stor betydning for det arkitektoniske uttrykket som teglsteinens patinering og kobberets irr. Man kan også velge å oljebehandle treet og dermed beholde den opprinnelige fargen til en viss grad. Dersom man ønsker å bevare fargen, vil det være behov for kontinuerlig vedlikehold.

 

Western Red Cedar vokser langs den amerikanske og kanadiske stillehavskysten, og trærne kan bli svært gamle. Derfor er det som oftest 150 år gamle trær med en høyde på 60-80 meter og med en diameter på 60-120 cm som importeres til f.eks. bygnings-prosjekter i Norge.

Moelven produserer ulike standardprofiler, men all sedertre er bestillingsvare med leveringstider på 4-5 uker.

 

For byggeprosjekter der det er påkrevd, kan fasadeprofiler i sedertre  impregneres med brannhemmende midler.

Du kan lese mer om sedertre her!

Hvorfor sedertre?

hjørne-finish.

Et ekte sedertre foran en sedertre vegg.

Ta kontakt for info og pristilbud !
  • w-facebook

Sedertre AS

Org.nr 917 936 145

Søgårdåsen 19, 1642 Saltnes

E-post: post@sedertre.no

Telefon: 919 07 610

​© 2020 Sedertre AS.